Samarbete förgyller tillvaron för både barn och äldre
Några är över 100 år, andra har nyss fyllt 3. Åldersskillnaden på fruktstunden på Stora Sköndals äldreboende Solgården kunde inte vara större. Men lika stor som åldersskillnaden är samhörigheten.
Mötet är en del av ett samarbete mellan två verksamheter inom stiftelsen som pågått under hösten. Varje tisdag traskar ett gäng 2-3-åringar i neonfärgade västar från förskolan Borgen i Sköndal till äldreboendet Solgården i närheten. På plats brukar de måla, pyssla, leka bollekar och inte minst, lyssna på en saga tillsammans.
Men barnen får också fråga vad de vill. Och det gör de. Hur känns det att vara 100 år? Vad är det för apparat du har i örat? Och är det sant att man kan plocka ut sina tänder när man blir gammal? Det är alla exempel på frågor som dykt upp.
– De är så gulliga så man kan bli tokig. De säger precis vad som faller dem in. Helt ärliga, säger Marianne Lindblad, en av de boende på Solgården.
Hon är inte den enda som uppskattar besöket. Helena Nilsson, aktivitetscoach på Solgården, berättar att det är flera av de äldre som kvällen innan barnens besök påminner personalen om att de vill bli väckta i tid på morgonen, för att inte missa när barnen kommer.
– De äldre piggnar till när de är bland yngre – de får en energiboost av det, säger Helena.
Men även barnen uppskattar mötet med de betydligt äldre kompisarna. Även om det var lite läskigt första gången.
– Några av barnen var tveksamma först. Det var ett helt nytt ställe med helt nya människor. Nu ser de det som en spännande och rolig utflykt. Men det är alltid helt frivilligt såklart, säger Emmie Liffner, barnskötare på förskolan Borgen.
Skapandet på äldreboendet utgår från ett specifikt konstverk, ett konstverk som man också jobbar med ”hemma” på förskolan. Även sagostunden har en tydlig koppling till förskolans arbete med värdegrund och varje vecka tar de sig an ett nytt tema så som; vänta, låna eller byta.
– Vi ser att stunderna på äldreboendet ger barnen nya perspektiv. De får upp ögonen för att det inte bara finns vuxna, i vår ålder. Det finns en generation till, de äldre.
Emmie upplever också att barnen märker att de bidrar med något, att deras besök är uppskattade. Och det är de. Det kan Marianne Lindblad intyga.
– Jag har alltid haft barn omkring mig, hela livet. Men jag fick aldrig några egna. Det känns väldigt fint att få besök av barn ändå, trots att jag inte har egna barnbarn eller barnbarnsbarn.