Funkisungdomar vallfärdar till unik fritidsverksamhet
Under förra året fick styrgruppen för fritidsverksamheten Himmel och pannkaka ett angenämt problem. Verksamheten som Stora Sköndal är med och driver hade blivit så populär att upp emot 80 ungdomar kunde komma under en kväll. Men parterna enades snabbt om lösningen – fler ledare så att alla ungdomar kan fortsätta komma.
”Vi har haft utelekar, brandövning, tipspromenad, karaoke, pyssel, miljöverkstad, röris, en föreläsning och funktionsrätt, brädspelskväll, halloweenfest.. ska jag stanna där kanske?”
Annika Löfgren, chef för den diakonala enheten på Stora Sköndal, är svår att stoppa när hon pratar om fritidsverksamheten Himmel och pannkaka. Det är en verksamhet som uppenbarligen ligger henne varmt om hjärtat. Det är också en verksamhet vunnit de ungas hjärta. Under 2024 blev den så populär att man förra året fick utöka antalet anställda för att kunna garantera säkerheten.

Himmel och pannkaka riktar sig till ungdomar mellan 14 och 25 år, med någon form av funktionsnedsättning. Verksamheten startade 2016, men fick stängas ner under pandemin. Ett nytt alternativ blev digitala träffar. Men idag har ungdomarna hittat tillbaka och nu är det åter fullt ös på torsdagar.
– Det är uppenbart att det finns ett jättestort behov av den här verksamheten och mig veterligen så finns det inte några andra motsvarigheter i närheten. Det förstår vi då våra deltagare kommer från både Vaxholm och Ekerö, säger Annika.
Namnet Himmel och pannkaka är inte taget ur luften. Varje träff startar med soppa och pannkaka och avslutas med en andakt, för dem som vill. Även om det är en verksamhet håller till i en kyrka och drivs av Stora Sköndals diakonala enhet, i samarbete med bland annat Farsta församling, är Annika noga med att påpeka att alla är precis lika välkomna till verksamheten, oavsett tro.
Aktiviteterna växlar stort. Precis som Annika nämnde så är det en blandning mellan nyttigt och roligt. Tanken är såklart att de unga ska ha kul och vilja komma tillbaka. Men också att de ska stärkas som samhällsmedborgare. Innan senaste riksdagsvalet gick man till exempel igenom hur man röstar och varför det är viktigt.
– Vi har alltid en tydlig planering av vad som ska hända under en träff. Det är inte som på en vanlig fritidsgård, dit man kan komma och bara hänga. Här finns alltid aktiviteter som man kan välja bland.
Verksamheten drivs som ett IOP, ett idéburet offentligt partnerskap, med Stiftelsen Stora Sköndal som en av flera parter. I augusti tar detta projekt slut, men Annika känner sig hoppfull när det kommer till en fortsättning.
– Det här är en chans för unga med funktionsnedsättning att få träffa andra som har liknande erfarenheter, känna gemenskap och bli mer självständiga. Så länge det finns finansiering så kommer vi parter självklart att fortsätta ge de här ungdomarna möjlighet till en meningsfull fritid.
Fakta: Himmel och pannkaka
Himmel och pannkaka startade 2016. Det är en fritidsverksamhet för ungdomar med intellektuell eller fysisk funktionsnedsättning som håller till i Söderledskyrkan varje torsdag mellan 16.00 och 20.00.
Verksamheten drivs som ett IOP, ett idéburet offentligt partnerskap, där Stiftelsen Stora Sköndal är en part. De andra parterna är Svenska kyrkan/Farsta församling, Farsta fritid (Farsta stadsdelsförvaltning) och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.
Fakta: IOP
IOP står för idéburet offentligt partnerskap. Det är ett samarbete mellan offentliga aktörer och idéburna organisationer, där man gemensamt försöker lösa en samhällsutmaning.
Stiftelsen Stora Sköndal är en idéburen organisation vilket bland annat innebär att stiftelsen inte delar ut någon vinst.