Meny Stäng För handläggare

Stora Sköndal i forskningsprojekt för att öka delaktighet

Två av Stora Sköndals boenden för personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism har varit en del av ett forskningsprojekt på Marie Cederschiöld högskola. Det som studerats är införandet av en ny metod för delaktighet Active support.

Joel Wickström, du har som verksamhetschef på Stora Sköndal följt det här projektet. Kan du berätta vad Active support innebär?

– Det är en metod som handlar att öka delaktigheten hos boende med intellektuell funktionsnedsättning. Tanken är att varje moment i livet innebär en möjlighet till delaktighet. Konkret handlar det bland annat om att bryta ner saker i mindre beståndsdelar för att möjliggöra delaktighet. Om den boende tycker det är svårt att städa sin lägenhet, kanske kan man få med sig den boende i att städa en begränsad del.

Metoden är framtagen i England och utvecklad i Australien. Hur har metoden fungerat på Stora Sköndal?

– Den har fungerat bra och gett goda resultat. Som exempel har vi blivit bättre på att få våra boende att vara delaktiga vid matlagning och handling. Det kan handla om små saker som att vara med och smaka av, skölja grönsaker eller bocka av på handlingslistan.
En viktig del av metoden handlar också om observation. Som medarbetare har du någon som genom regelbundna observationer coachar dig. Hos oss har det varit vår stödpedagog som fått det uppdraget. Det har varit otroligt lärorikt för oss att verkligen fundera över i vilka situationer man skulle kunna bjuda in till mer delaktighet – och hur.

Vad är nästa steg nu?

– Forskningen har pågått i flera år och resultatet är inte klart. Men det vi fått veta är att det är positivt och att metoden generellt lett till ökad delaktighet. Projektet följs av två referensgrupper. Den ena består av personer som själva har en intellektuell funktionsnedsättning och den andra av representanter från bland annat SKR, IVO och Socialstyrelsen. Som jag förstått det finns långt gångna tankar på att implementera Active support på gruppbostäder i hela landet.

Oavsett är vi på Stora Sköndal är glada över att få vara en del i denna viktiga forskning, som bidrar till att förbättra så många människors livskvalitet.