Meny Stäng För handläggare

Mötesplatsen – hållbart häng för alla!

Genom att träffa de vi bor grannar med ökar tryggheten i området och ”tillsammanskänslan” växer. Det är tanken bakom Mötesplatsen, det nav som stiftelsen skapat i den nya stadsdel som byggs i Sköndal. Här kan du som bor eller arbetar i Sköndal ställa ut dina akvareller, co-worka, leda yogaklasser eller anordna stickcafé. Eller varför inte bara kika in på en kopp kaffe?

Det ska vara som ditt andra vardagsrum. Så beskriver Malin Johansson, projektledare på Stora Sköndal, lokalen Mötesplatsen. Mötesplatsen är tänkt att vara en del av den sociala hållbarhet som ska prägla stadsdelen som just nu växer fram på stiftelsens mark.

– Här ska över 10 000 stockholmare hitta ett hem i framtiden. Då tror vi att det måste finnas ytor där människor kan mötas, säger Malin.

Mötesplatsen får användas av alla som bor och verkar i området. Inte för privata tillställningar, men i övrigt är möjligheterna många. Lokalen är gratis att nyttja, under förutsättning att evenemanget är öppet för alla och att det är gratis att delta på. Det går också bra att hyra lokalen för exempelvis kurser eller föreningsmöten. Mötesplatsen öppnade våren 2022 och hittills har det anordnats allt från kurser i akvarell, bokcirklar och klädbytardagar till krokikurs, höstpyssel och vernissager.

– Det som anordnas på Mötesplatsen varierar stort och tanken är att innehållet ska växa fram tillsammans med de som bor och arbetar i området. Den som har en idé är alltid välkommen att kontakta mig, säger Malin.

Ungdomsgård på plats
En Sköndalsbo som redan gjort slag i saken är Anneli Crona. På tisdagar och onsdagar varje vecka håller hon öppet för ungdomar som vill ses och umgås.

Anneli har jobbat på en ungdomsgård tidigare, men letade nu efter en plats att starta upp en ny. Hon hade dock inga förhoppningar om att hitta en lokal som var gratis att använda – förrän hon fick höra talas om Mötesplatsen när hon besökte Stora Sköndals julmarknad.

– Det var en lycklig slump att jag fick nys om Mötesplatsen. Lokalen är jättemysig och det känns så fint att vi kan vara där utan kostnad. Det underlättar för oss som är nystartade.

Än så länge är det öppet tisdags- och onsdagskvällar. Men förhoppningen är att intresset ska växa, både bland unga som vill kika förbi och bland vuxna som kan ställa upp som volontärer. Vad som händer på ungdomsgården är det de unga själva som styr.

– Jag vill att de ska känna att de kan och att de blir lyssnade på av vuxna. Vill de köra game night, då gör vi det. Vill de baka, så löser vi det.

Anneli tycker tanken med Mötesplatsen är klockren och önskar att fler områden utrustades med en sådan plats.

– Vi människor behöver ytor där vi kan ses helt kravlöst. Så vi får ansikte på varandra och kanske kan hitta gemensamma intressen.

Nu har hon tankar på att locka även vuxna till Mötesplatsen.

– Jag tror fortfarande att de finns många som inte vet om att platsen finns och att de får lov att använda den. Själv är jag inne på att arrangera föreläsningar på aktuella teman. Det tror jag skulle kunna locka fler hit.

 

Fakta: Mötesplatsen

Mötesplatsen är en del i Stora Sköndals dotterbolag Framtidsutveckling AB:s arbete med att utveckla den nya stadsdelen på området i Stora Sköndal. Stadsutvecklingen sker i nära samarbete med Stockholms stad och utvalda byggaktörer.

Syftet med Mötesplatsen är att skapa delaktighet i utvecklingen mot en hållbar stadsdel och möjliggöra för människor som bor och verkar i närområdet att mötas, samtidigt som det ska vara en nod för information runt projektet Framtidens Stora Sköndal.

Vill du veta mer? Följ Mötesplatsen på Instagram @motesplatsen_skondal eller Facebook Mötesplatsen Stora Sköndal

Vill du veta mer om ungdomsgården. Följ dem på Instagram @mugskondal

Vill du anordna en aktivitet på Mötesplatsen? Mejla till motesplatsen@storaskondal.se