Meny Stäng

Dags för inskolning? Här är förskollärarnas bästa tips!

Sommaren är inte slut än men du som har ett barn som ska börja förskola har säkert redan börjat fundera över hur det ska gå. Är det första barnet kanske det känns extra nervöst. Vi frågade pedagogerna Johanna Liljegren och Åsa Eriksson på Stora Sköndals förskola Borgen hur man gör för att övergången ska bli så smidig som möjlig. Här är deras bästa tips.

  • Om det går, gå över från två sovstunder till en. Barn som är vana att sova på förmiddagen kan ha svårt att orka med hela vägen fram till lunch.
  • När du är med på inskolningsdagarna, signalera att det är spännande och rolig. Visa vägen för ditt barn genom att ta för dig av allt som finns att göra. Din nyfikenhet smittar av sig.
  • Kommunicera med pedagogerna och berätta hurditt barn fungerar. Du känner ditt barn bäst och kan gevärdefull hjälp. Är det något särskilt ditt barn behöver så brukar vi kunna vara flexibla och möta det.
  • När du och pedagogerna känner att ditt barn är redo att lämnas en stund, håll dig till planen. Tydlighet gör det lättare för ditt barn att komma in i de nya rutinerna.
  • Försök att ha en positiv attityd inför barnet. Om du oroar dig inför lämning kan barnet känna av det. Självklart kan man sätta ord på saknaden man känner när man är ifrån varandra, men hjälp barnet att fokusera på hur mysigt det blir sen, när ni ses igen.
  • Gå inte runt med en klump i magen för att ditt barn var ledset när du lämnade. Slå en signal och hör hur det är, eller be pedagogerna att höra av sig. Nästan alltid går det ledsna över snabbt.
  • Fokusera inte på en av pedagogerna. Även om du ser att ditt barn tyr sig mest till en av dem. Det kan bli fel om du lockar med just en pedagog när ni ska gå på morgonen och den pedagogen inte är på plats eller upptagen med annat.
  • Blir det många jobbiga lämningar, ta ett omtag tillsammans med pedagogerna. Om samma mönster upprepar det sig kan det vara bra att testa en ny rutin vid lämningen. Små justeringar kan göra stor skillnad.
  • Tillåt dig att känna. Om du gråter en skvätt utanför dörrarna så är du inte den första. Det är en stor omställning även för dig. Men efter några veckor har de flesta kommit in i rutinerna och trivs bra, både stora och små.

Stora Sköndals förskolor i södra Stockholm arbetar aktivt med värdegrund tillsammans med barnen, även med barn i de yngsta åldrarna. Förskolorna har uppmärksammats mycket för sitt nytänkande värdegrundsarbete, både i media och inom utbildningsbranschen.

Söker du fortfarande förskoleplats och vill veta med om Stora Sköndals förskolor?

Här kan du läsa mer om Förskolan Borgen i Sköndal och Tollare förskola i Nacka.