Meny Stäng

Tackla sommarplågorna på rätt sätt!

Sommaren är här med ljumma vindar, lata dagar och svalkande kvällsdopp. Men myntet har som bekant två sidor; det är också högsäsong för fästingbett, vätskebrist, soleksem och andra krämpor som vi ofta förtränger hör samman med årets varmaste tid. Vi bad Patrik Fridblom, allmänspecialist medicin på Sköndals husläkarmottagning om hans bästa tips för att klara sommaren.  

De flesta sommarplågor är inte allvarliga och går lätt att behandla hemma. Den som är osäker kan ringa 1177 för bedömning. Ett bra sommarapotek i hemmet är dock ett måste, menar Patrik Fridblom.

− I sommarapoteket bör antihistamin alltid finnas med. Det är bra för insektsbett men också om du får en reaktion i huden av alger eller värme. Även värktabletter ska man packa med sig. Just brustabletter är väldigt användbara. Givetvis på vanligt sätt vid smärta eller huvudvärk, upplösta i ett glas vatten. Men de är också användbara vid insektsbett, då man kan skapa en pasta av en lätt upplöst tablett och lägga på bettet för att få lokal bedövning.

Patrik Fridblom är allmänspecialist i medicin på Stora Sköndal husläkarmottagning

Andra grejer som kan vara bra att ha i sommarapoteket är pincett, plåster, vätskeersättning, solskydd och handsprit. Men man inte ska oroa sig i onödan, säger Patrik.

− Sommaren är en kort men härlig tid och jag tycker att alla ska passa på och njuta så mycket det bara går av värmen och naturen − och inte tänka så mycket på vad som skulle kunna hända.  Uppstår en situation där egenvård inte räcker till, finns vi på Stora Sköndals husläkarmottagning, tillsammans med alla andra som jobbar inom vården i vårt avlånga land, där för rådgivning, hjälp och stöd. Glad sommar!

 

Patriks bästa sommartips

Bad vid algblomning

Har du badat i sjö eller hav med algblomning ska du duscha i rent sötvatten så fort som möjligt. Får du utslag, ta antihistamintabletter. Blir utslagen kraftiga kan en mild kortisonkräm vara lindrande. Om någon skulle ha svalt giftalger så är det läge att ringa giftinformationscentralen. Ta för vana att alltid kolla kommunens hemsida och läs på om vattenkvaliteten innan du ger dig i väg till en badplats.

bada
Ta för vana att alltid kolla kommunens hemsida och läs på om vattenkvaliteten innan du ger dig i väg till en badplats. Har du badat i sjö eller hav med algblomning ska du duscha i rent sötvatten så fort som möjligt.

Bad efter mat

Det är en gammal myt, som de flesta nog vet vid detta lag. Påhittad av föräldrar som gärna ville få ta det lugnt på stranden bara en liten stund till, innan det var dags att hoppa i plurret igen för att leka med/vakta kidsen. Det går utmärkt att bada efter mat.

Brainfreeze

Har du slängt i några isbitar drickan eller om du svalkar dig med en god glass kan du drabbas av det som vissa kallar brainfreeze, andra för glasspanna. Det är inget farligt. Anledningen till den intensiva huvudvärken i pannan är att små kärl i och runt bihålorna drar ihop sig snabbt av kylan, efter att tidigare varit vidgade av värmen. Det är också så att kylan, via näsan, går upp i hjärnan, vilket kan ge ilningar i spindelvävshinnan i frontalloben. Det här är inget farligt, och tillståndet går över av sig självt.

glasspanna
Har du slängt i några isbitar drickan eller om du svalkar dig med en god glass kan du drabbas av det som vissa kallar brainfreeze, andra för glasspanna. Det är inget farligt, tillståndet går över av sig självt.

Bränd av manet

Skölj bort bränntrådarna med havsvatten. Om det inte går, testa att skrapa bort dem med exempelvis ett plastkort. Gnugga aldrig. Gör det väldigt ont kan du ta smärtstillande läkemedel. Du kan också bedöva genom att smörja en receptfri salva som innehåller lidokain. Men inte på barn under 18 månader om inte en läkare har rekommenderat det.

Fiskedrag som fastnat i kroppsdel

Har draget en hulling fastnat behöver man skjuta den vidare så den kommer ut på andra sidan, sedan klippa av spetsen, innan man drar ut den igen. Klipp av med avbitartång.  Desinficera med handsprit innan. Rengör med tvål och vatten efter. Håll uppsikt så det inte blir infektion i såret, svullet/rodnad/värmeökning.

Fästingbett

Ljusa kläder drar till sig mer fästingar. Klä dig gärna i heltäckande mörka om du ska ge dig ut i skogen. Kontrollera kroppen när du kommit hem. Glöm inte att titta i hårbottnen. Hittar du en fästing tar du själv bort den med pincett. Sök vård om du får en röd ring runt bettet, en till fyra veckor efter åt.

Huggormsbett

Tror du att du blivit biten av en huggorm ska du direkt ringa 112 och begära Giftinformation. Håll sedan den bitna kroppsdelen högt och så stilla du kan. Om du är osäker på om det är en snok eller huggorm kan du kika efter hur bettet ser ut. Ett bett efter en huggorm ger två instickshål, efter snoken syns ett bett med tandrader. Om du är osäker – ring 112!

Antihistamin hjälper om du får ett rejält insektsstick som både kliar och värker, men även i förebyggande syfte – om du ska till ett myggtätt område.
Antihistamin hjälper om du får ett rejält insektsstick som både kliar och värker, men även i förebyggande syfte – om du ska till ett myggtätt område.

Insektsbett

Bin, getingar, humlor och ”pissmyror” är alla viktiga för naturen men det gör ont när de sticks eller bits. Antihistamin hjälper om du får ett rejält insektsstick som både kliar och värker, men även i förebyggande syfte – om du ska till ett myggtätt område. Det gör att du inte få så många eller så besvärliga bett. Ett annat tips är att lägga en lätt uppblött Treo direkt på besvärliga insektsbett, det lindrar smärtan.

Klappa djur

Klappa inte djur i djurpark eller på bondgård utan skötares godkännande. Många djur kan bitas, och det rejält. Uppstår hål i huden av bett från djur ska såret tvättas rent ordentligt med mild tvål och vatten och hållas under uppsikt så att det inte blir infektion i såret.

Skoskav

Det bästa tipset är att försöka förebygga. Men har du ändå fått problem kan du använda specifika produkter för skoskav, till exempel Duoderm extra tunn. Får du stora blåsor bör de klippas upp så att du blir av med vätskan.

Har du fått skoskav kan du använda specifika produkter för skoskav, till exempel Duoderm extra tunn,

Solbränna/soleksem

Undvik solen när den är som varmast, mitt på dagen. Var heller ingen längre stund i solen. Se till att alltid skydda dig, med kläder och/eller solskyddsmedel. Om du ändå bränner dig, behandla med Aloe vera och kylbalsam. Hydrokortison om det blir kliande/inflammerade utslag.

Sticka i foten

Ta ut stickan med pincett och rengör såret. Håll uppsikt så det inte blir infektion. Får man infektion kontaktas vården för bedömning om man kan behandla lokalt med lokalt antimikrobiellt förband/behandling eller om man måste ha antibiotika. Små stickor kan vara kvar. De flesta stickor löser sig av sig själv.

Värmeslag

Vanliga symtom är huvudvärk, yrsel, illamående och kräkningar. Tror du att du har fått värmeslag ska du kontakta vården. Se också till att få i dig vätska och kyl ner dig med våta handdukar.

Tror du att du har fått värmeslag ska du kontakta vården. Se också till att få i dig vätska och kyl ner dig med våta handdukar.

Vätskebrist

Har du vätskebrist kan du känna dig torr i munnen, få huvudvärk och känna dig trött. Du kan också märka att du har vätskebrist genom att du kissar mindre eller att din urin är mörk. Viktigt är då att dricka mycket, gärna vätskeersättning. Med hjälp av vätskeersättning ersätter du de salter du förlorar när du svettas. Dessutom får du i dig lite socker som gör att du kvicknar till.